25 Years Galerie Binnen Amsterdam

October 3 / Novenber 17, 2007

In 1982 Galerie Binnen opened its doors. To celebrate its 25 years existence 56 designers who all exhibited in these 25 years contributed to the anniversary show.

Here you find a review of Jeroen Junte in the Dutch newspaper de Volkskrant:

Het grote gelijk van Galerie Binnen

Heel wat bezoekers die de afgelopen 25 jaar regelmatig de Amsterdamse vormgevingsgalerie Binnen hebben bezocht, zullen zich achter de oren krabben bij het zien van de overzichtsexpositie 25 jaar Binnen. Ze hadden zelf ook ‘binnen’ kunnen zijn als ze al die jaren slim hadden aangekocht van al die aanstormende ontwerptalenten die hier met grote regelmaat exposeerden. Nederlandse ontwerpers als Richard Hutten, Ineke Hans, Aldo van de Nieuwelaar maar ook de Brit Jasper Morrison, de Italiaan Alberto Meda en de Belg Maarten van Seeveren groeiden allen naar de top van de designwereld na hun exposities in Binnen. Binnen groeide uit tot toonaangevende designgalerie.

Chique dat Binnen er bij deze lustrumexpositie niet voor koos te zwijmelen in nostalgie door van deze ontwerpers louter topstukken van weleer te tonen. Van de 66 exposerende ontwerpers zijn juist hun meest recente werken te zien. Dus hangen aan het plafond een loungestoel van Van Seeveren voor Pastoe (uitgebracht in 2006) en een houten krat dat Morrison dit jaar ontwierp voor het nieuwe designlabel Established & Sons.

Bij de opening in 1982 was Binnen de eerste galerie in Nederland die zich geheel weidde aan vormgeving. De opvatting dat gebruiksvoorwerpen eenzelfde museale status als beeldende kunst zouden kunnen hebben, werd in kunstkringen gezien als een gotspe. Hoongelach viel initiatiefneemster Helen van Ruiten ten deel toen ze in 1984 producten van de Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass, toen nog een onbekend talent uit Italië, op een sokkel zette.

Maar de tijd heeft galerie Binnen gelijk gegeven. Vorige maand werd Sottsass 90 jaar, en dat wordt gevierd met exposities in galerie Vivid, de Rotterdamse evenknie van Binnen, en het Designmuseum in Gent. De Italiaan wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste designvernieuwers van de twintigste eeuw.

Deze expositie van Sottsass was geen toevalstreffer. Zo krijgt al in 1996 de dan nog onbekende Duitse ontwerper Konstantin Gcric de volledige ruimte aan de Keizersgracht tot zijn beschikking. Om zijn ontwerpen duidelijker te positioneren en om de gehele ruimte te vullen haalt hij een doos vol tweedehands gebruiksvoorwerpen op het Waterlooplein die hij nog verder anonimiseert door ze grijs te verven. De naam van deze eigenzinnige ontwerper, van wie vorig jaar nog een grote overzichtsexpositie was te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam: Konstantin Gcric.

Bij Nederlandse ontwerpers werd scherp gecureerd door Binnen. Zo is Droog Design zo goed als genegeerd. Een kunsthistorische misrekening? Eerder een kwestie van smaak, blijkt bij het zien van de Nederlandse exposanten. Te zien waren de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld Scholten & Baijings, Ineke Hans en Studio Job; ontwerpers die juist symboliek en esthetiek hoog in het vaandel hebben.

Na jaren sappelen heeft galerie Binnen het tij mee. Meer dan ooit schurkt design aan tegen beeldende kunst en de vraag naar exclusief design in gelimiteerde oplage is geëxplodeerd. Opmerkelijk dus dat dit tevens de slotexpositie is van galerie Binnen. Na een opheffingsverkoop eind november sluit de galerie definitief haar deuren.

Jeroen Junte

Volkskrant, dinsdag 16 oktober 2007

 
  galerie Binnen