Fusedspace Database, Stroom Den Haag

27 augustus t/m 9 oktober 2005

De tentoonstelling Welcome to Fusedspace Database is een vervolg op de internetprijsvraag Fusedspace. In 2004 werden geïnteresseerden wereldwijd opgeroepen om online ideeën in te sturen voor nieuwe toepassingen van informatie- en communicatietechnologie in de openbare ruimte. We kijken er niet meer van op als we op straat iemand tegen niemand zien praten. Overal kan informatie worden opgevraagd over het weer, de files of het oude pand waar we langs lopen. Technologie verandert niet alleen de manier waarop we de openbare ruimte gebruiken, maar heeft ook de virtuele uitbreiding hiervan veroorzaakt. Dankzij technologieën als internet, sms, mobiele telefonie, gps kunnen we vrijelijk informatie uitwisselen en een sociaal leven op het web ontwikkelen. We kunnen er mensen ontmoeten, een betekenisvolle positie innemen en gedachten uitwisselen. In onze eigen kamer is de wereld waarin we ons bewegen oneindig veel groter en drukker bevolkt dan wanneer we de straat op gaan.
  De Fusedspace-oproep resulteerde in 307 inzendingen uit 38 verschillende landen. Een nominatie-jury selecteerde de 30 projecten die zij het interessantst vond en daaruit werden vervolgens door een 25-man sterke finale-jury de drie winnaars aangewezen. In de tentoonstelling Welcome to Fusedspace Database, verzorgd door Team Science Fiction (onder auspiciën van Jan van Eyck Academie Maastricht), worden nu alle 307 inzendingen getoond, niet alleen de winnaars en de genomineerden. Bezoekers kunnen met behulp van een streepjescodescanner of een database terminal een keuze maken uit diverse trajecten en op zoek gaan naar de projecten die het meest aansluiten bij hun persoonlijke interesse en betrokkenheid. Men kan luisteren naar samenvattingen, de originele teksten van de deelnemers en de juryrapporten lezen, en alle oorspronkelijke afbeeldingen bekijken. De database terminals bevinden zich binnenin drie kegelvormige bouwwerken die in de tentoonstellingsruimte staan opgesteld. Op de buitenwanden worden alle 307 inzendingen uitgebeeld.

  Woensdag 14 september 2005, Stroom Den Haag: Fusedspace Database lezing
Woensdag 28 september 2005: symposium Jan van Eyck Academie Maastricht
Internetprijsvraag Fusedspace  
  Zweedse Ulrika Wachtmeister winnaar

Vrijdag 16 juli 2004 werden tijdens een radio-uitzending via www.fusedspace.org de drie winnaars bekend gemaakt van de internationale ideeënprijsvraag Fusedspace. Deze oproep voor innovatieve toepassingen van nieuwe technologie in het publieke domein leverde de afgelopen maanden 309 inzendingen uit 35 landen op. Vraagstelling was: hoe kan nieuwe technologie van betekenis zijn voor het huidige en toekomstige publieke domein?Winnaar van de eerste prijs (10.000 euro) is Ulrika Wachtmeister uit Zweden.
Het idee van Wachtmeister, ‘Transitions’, voorziet in een openbare herdenkingsplek waar nabestaanden de as van hun overleden naaste kunnen uitstrooien. In plaats van grafzerken staan er ter nagedachtenis lichttoortsen die op afstand – via een memorial-site op internet – kunnen worden aangestoken. Op die manier zijn de mensen die langs het herdenkingsveld komen getuige van deze ‘rouwverwerking-op-afstand’.


De tweede prijs (5.000 euro) ging naar het Amsterdamse kunstenaarsduo Joes Koppers en Susann Lekas voor hun project ‘Public Expanse/Optional Time’. Op een groot beeldscherm, verborgen in een spiegel, op een perron, krijgen wachtende reizigers nietsvermoedend real time, vertraagde en toegevoegde beelden van andere reizigers en fictieve personages te zien.

De derde prijs ging naar de Brit Marcus Kirsch, die met zijn ‘Urban Eyes’ een service voorstelt die twee ‘natuurlijke’ netwerken combineert: het netwerk van beveiligingscamera’s in een bepaalde stad en de plaatselijke duivenpopulatie. Door de duiven elektronische waarnemingsunits (RFID-tags) in te laten slikken, kunnen stadsbewoners via een internetsite de vliegbewegingen volgen. Tegelijkertijd maken de duiven met hun bewegingen een poëtisch kijkje in het beeldarchief van de beveiligingscamera’s – de ogen van de stad – mogelijk.

 
 

Fusedspace is opgezet omdat het gebruik van de openbare ruimte verandert en ideeën daarover opnieuw worden gedefinieerd. Schijnbaar in zichzelf pratende wandelaars die mobiel bellen, computergebruikers die overal informatiebronnen hebben: de openbare ruimte en de huiskamer raken verstrengeld. De openbare ruimte staat dus als ontwerpopgave weer op de agenda, en wordt herontdekt als verblijfsruimte. In november worden enkele Fusedspace-concepten concreet uitgewerkt tijdens het Dutch Electronic Arts Festival (DEAF04) in Rotterdam. Alle inzendingen zijn te zien op www.fusedspace.org. Op deze site is ook de radio-uitzending van de prijsuitreiking 24 uur per dag te beluisteren.

Fusedspace is een initiatief van:
Stroom haags centrum voor beeldende kunst
Informatie WerkPlaats Den Haag
SKOR Stichting Kunst en Openbare Ruimte
Premsela stichting voor Nederlandse vormgeving
V2 - Instituut voor de Instabiele Media
DEAF Dutch Electronic Arts Festival
Doors of Perception.

Fusedspace wordt mede-gefinancierd door: Mondriaan Stichting
het Prins Bernhard Cultuurfonds
Gemeente Den Haag

 

fusedspace.org
stroom.nl
skor.nl
premsela.org
v2.nl
deaf04.nl
doorsofperception.com