Prototypes
Museum Waterland
Kaasmarkt 16
Purmerend
13 april t/m 27 mei 2002
dinsdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur

NBKS
Reigerstraat 16
Breda
2 juni t/m 7 juli 2002
dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Ontwerpers bedenken regelmatig producten, die zij graag zelf zouden willen gebruiken maar die op de markt ontbreken. In deze tentoonstelling een inventarisatie van dergelijke prototypes. Het betreft onder meer meubels en accessoires, maar ook een fiets zonder trappers, een lichtgewicht LPG-tank en een verbeterde voetbal.

Uitgangspunt zijn ontwerpen die een bestaand materiaal op nieuwe wijze toepassen en zo een perspectief openen op nieuwe generaties producten. De Knotted Chair, die Marcel Wanders na een werkperiode aan de TU Delft ontwierp, is illustratief. Hij impregneerde kunststofvezels zodat hij er een stoel mee kon knopen. De tentoonstelling presenteert het vervolg op deze stoel: de FishNet Chair.

Van Karel Vollers zijn de getordeerde glazen gevels te zien, waarop hij vorig jaar promoveerde in Delft. Marcel Vroom laat het prototype zien van een kantoor voor de toekomst, ontworpen voor Kembo. n|p|k toont de Tacx i-Magic, een hometrainer, die aangesloten op een computersysteem, een virtuele route aflegt. Behalve van bekende ontwerpers als Dumoffice, Arnout Visser, Richard Hutten, Miriam van der Lubbe & Niels van Eyk en Dick van Hoff, worden ook prototypes getoond van net afgestudeerde ontwerpers als Nina Farkache (knikkerbank), Esther Reniers (zitbank) en Marlies Snels (kommen).

Gedurende de expositie vinden er op vijf woensdagavonden lezingen plaats door inleiders met een specifieke deskundigheid op het terrein van ontwerpen en productontwikkeling. Ook verschijnt er een publicatie.