27-01-02 / 03-03-02

Higher Truth no.5

een project over mode in De Vleeshal, Middelburg
Concept - Guus Beumer en Rutger Wolfson, in samenwerking met: Herman Verkerk, Rianne Makkink, Alexander van Slobbe, Project_Jordan en Job van Bennekom

Elk modemerk suggereert zijn eigen parallelle universum. Advertenties, winkels, modeshows, modellen – alles staat in dienst van een puur visueel gedefinieerde, mooiere, meer stijlvolle, betere wereld. De macht van de verbeelding waarmee deze werelden worden opgeroepen, is misschien wel het meest fascinerende aspect van mode. Maar wanneer mode in het museum wordt gepresenteerd, wordt hieraan maar nauwelijks aandacht besteed; mode wordt altijd getoond in de context van kunstnijverheid en ambachtelijkheid. Dit legitimeert de aanwezigheid van de vergankelijke mode in de tempel van de eeuwige waarden van de hoge kunst. Maar aan wat mode nou juist zo interessant maakt, wordt volledig voorbijgegaan.

In het mode project voor De Vleeshal wordt dit omgedraaid. De verleidingskracht van mode wordt in zijn puurste vorm getoond, zonder dat er één kledingstuk aan te pas komt. Het demonstreert gave van mode om een overtuigende sfeer op te roepen, die zich niet rationeel laat omschrijven of verklaren. Mode als ervaring, verleiding en roes. Een tentoonstelling als de ultieme winkel, die zijn eigen realiteit creëert, zonder dat daar een fysiek product bij betrokken is.

www.vleeshal.nl